fbpx

Παιδική Eφηβική Γυναικολογία

10 Πιθανοί λόγοι καθυστέρησης περιόδου

Η καθυστέρηση της περιόδου είναι ένα από τα πιο συχνά θέματα που απασχολούν τις γυναίκες σε μια γυναικολογική επίσκεψη. Αν και  είναι ένα προφανές σύμπτωμα της  εγκυμοσύνης  μπορεί να συνδυάζεται και με άλλες καταστάσεις.

Σ’αυτό το άρθρο θα σας περιγράψουμε τις πιο συχνές αιτίες καθυστέρησης της περιόδου.

 

  • ΚΥΗΣΗ Είναι η πιο συχνή αιτία της καθυστέρησης σε κοπέλες και γυναίκες που έχουν σεξουαλικές επαφές. Άλλα συμπτώματα εγκυμοσύνης σε πρώιμα στάδια είναι πόνοι χαμηλά στην κοιλιά, ευαισθησία μαστών, κόπωση, υπνηλία. Σε μερικές γυναίκες μπορεί να παρατηρούνται καφετί αιματηρά υγρά (για τα οποία θα μιλήσουμε σε άλλο άρθρο).

Εάν λοιπόν είχατε σεξουαλική επαφή τον προηγούμενο μήνα ,τότε μία καθυστέρηση από τρεις ημέρες και πάνω μπορεί να υποδηλώνει ότι είστε έγκυος.

Αν υποψιάζεστε κύηση, καλό θα ήταν να κάνετε test εγκυμοσύνης.

Η καθυστέρηση και ένα θετικό test εγκυμοσύνης είναι τα δύο πιο αξιόπιστα χαρακτηριστικά του ότι είστε πράγματι έγκυος. Άλλος τρόπος επιβεβαίωσης της εγκυμοσύνης είναι η εξέταση αίματος για β-hcg.

Αν είναι αρνητική, τότε μάλλον η αιτία της καθυστέρησης είναι άλλη.

  • STRESS ΚΑΙ ΥΠΕΡΚΟΠΩΣΗ Προβλήματα στη δουλειά, συγκρούσεις με τους κοντινούς ανθρώπους, εξετάσεις- οποιοσδήποτε στρεσογόνος παράγοντας μπορεί να προκαλέσει διαταραχή του εμμηνορυσιακόυ κύκλου και την καθυστέρηση της περιόδου για μια εβδομάδα και περισσότερο.

Άλλη πιθανή αιτία είναι η υπερκόπωση, που πολλές φορές συνυπάρχει με το stress. Ο ενεργός τρόπος ζωής είναι σίγουρα κάτι πολύ καλό για την υγεία μας, αλλά αν επιβαρύνεται πολύ με την φυσική δραστηριότητα αυτό μπορεί να επηρεάσει την συχνότητα του εμμηνορυσιακού κύκλου. Η υπερβολική φυσική άσκηση ( ειδικά αν συνδυάζεται με αυστηρή δίαιτα)αναστέλλει την παραγωγή οιστρογόνων το οποίο μπορεί να προκαλέσει διαταραχή του κύκλου και καθυστέρηση. Έτσι για παράδειγμα ασταθής κύκλος παρατηρείται συχνά στις επαγγελματίες αθλήτριες. Αλλά δεν είναι απαραίτητο να είσαι  επαγγελματίας για να κουραστείς πολύ στο γυμναστήριο. Άλλα σημάδια της υπερκόπωσης είναι η μεγάλη απώλεια βάρους, αδυναμία, πονοκέφαλοι και η μείωση εργατικής απόδοσης.

Αν η υπερκόπωση σας προκάλεσε καθυστέρηση  στην περίοδο αυτό είναι προφανές μήνυμα του οργανισμού σας ότι πρέπει να μειώσετε τους ρυθμούς. Η αποκατάσταση της ισορροπίας στην άσκηση και η σωστή διατροφή θα αποκαταστήσει τον εμμηνορυσιακό κύκλο.

ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ Ή ΑΠΩΛΕΙΑ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ Για την φυσιολογική λειτουργία του ενδοκρινολογικού συστήματος της γυναίκας σημαντικό είναι να διατηρούμε ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος,το οποίο υπολογίζεται ανάλογα με το ύψος. BMI=βάρος σώματος σε kg/ύψος σε m2

Αν το BMI σας είναι <18,49 μπορεί να προκύψουν γυναικολογικά  προβλήματα: ασταθής κύκλος, απουσία ωορρηξίας, υπογονιμότητα. Για αυτό προσπαθήστε να πάρετε μερικά κιλά για το  καλό της υγείας σας.

Αν το BMI  σας είναι >25 τα γυναικολογικά προβλήματα παραμένουν τα ίδια. Πρέπει να βρείτε έμπειρο διαιτολόγο που θα σας βοηθήσει να χάσετε σωστά το επιπλέον βάρος.

Η επαναφορά του βάρους στα φυσιολογικά επίπεδα  θα επαναφέρει και την ρυθμικότητα του  κύκλου.

  • ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΖΩΝΗ ΩΡΑΣ,ΤΑΞΙΔΙΑ Οι συνήθεις ρυθμοί της ζωής μας ή το βιολογικό ρολόι είναι πολύ σημαντικό για τον φυσιολογικό εμμηνορυσιακό  κύκλο. Αν έχετε αλλάξει την μέρα με τη νύχτα(π.χ. αλλαγή χώρας ή νυχτερινή δουλειά) το βιολογικό ρολόι σας μπορεί να χάσει τους ρυθμούς του το οποίο θα οδηγήσει σε διαταραχή του κύκλου.

Αν η καθυστέρηση οφείλεται στην αλλαγή τρόπου ζωής, τότε ο φυσιολογικός κύκλος θα επανέλθει μόνος του μετά από μερικούς μήνες.

  • ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΕΙΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ Οποιαδήποτε πάθηση μπορεί να παίξει αρνητικό ρόλο στην ρυθμικότητα του κύκλου και να οδηγήσει σε καθυστέρηση της περιόδου. Θυμηθείτε αν είχατε κάποιο κρυολόγημα, έξαρση χρόνιου νοσήματος ή κάποιο άλλο πρόβλημα με την υγεία σας τον προηγούμενο μήνα. Αν η αιτιολογία  της καθυστέρησης είναι αυτή, τότε ο κύκλος θα επανέλθει  σε μερικούς μήνες.
  • ΕΦΗΒΕΙΑ Η καθυστέρηση της περιόδου στις έφηβες δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Ο εμμηνορυσιακός κύκλος μπορεί να είναι ασταθής για μερικά χρόνια μετά την εμμηναρχή (πρώτη περίοδος). Αυτό είναι φυσιολογικό και δεν χρειάζεται ειδική θεραπεία.
  • ΦΑΡΜΑΚΑ Κάποια φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν τον εμμηνορυσιακό κύκλο προκαλώντας καθυστέρηση της περιόδου. Η λήψη των αντισυλληπτικών δισκίων αποτελεί την πιο συχνή αιτία της καθυστέρησης. Αν λαμβάνεις αντισυλληπτικά, τότε  μπορεί να παρατηρείται  απουσία της φυσιολογικής αιμόρροιας   κατά την περίοδο διακοπής ανάμεσα στις συσκευασίες. Παρόλα αυτά αν παρατηρηθεί αμηνόρροια υπό τη λήψη αντισυλληπτικών δισκίων αυτή πρέπει να διερευνάται με test κύησης για να σιγουρευτούμε ότι δεν συνοδεύεται από εγκυμοσύνη.

Μερικά σκευάσματα επείγουσας αντισύλληψης επίσης μπορούν να προκαλέσουν καθυστέρηση περιόδου για 3-10 ημέρες ή και περισσότερο. Αν έχεις λάβει ένα από αυτά τα σκευάσματα , τότε η καθυστέρηση μπορεί να οφείλετε είτε σε εγκυμοσύνη (που μπορεί να προκύψει παρά το γεγονός της λήψης τους) είτε στη λήψη τους. Σε αυτήν την περίπτωση οι γυναικολόγοι συστήνουν να γίνει test εγκυμοσύνης.

Καθυστέρηση περιόδου επίσης μπορεί να προκαλέσουν τα αντικαταθλιπτικά, κορτικοστεροειδή, φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία ογκολογικών παθήσεων κ.α.

Μερικοί αναρωτιούνται, αν  μπορούν τα αντιβιοτικά να προκαλέσουν καθυστέρηση. Κατά κανόνα τα αντιβιοτικά δεν επηρεάζουν τον εμμηνορυσιακό κύκλο, αλλά η διαταραχή του κύκλου μπορεί να οφείλεται στην πάθηση για την οποία χρειάστηκε να πάρετε αντιβίωση.

  • ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ Είναι μία αρκετά διαδεδομένη πάθηση που συνοδεύεται από ορμονολογικές διαταραχές οι οποίες προκαλούν συχνές αλλαγές στον ρυθμό του καταμήνιου κύκλου. Εκτός από τη συχνή καθυστέρηση της περιόδου στα συμπτώματα του συνδρόμου ανήκουν η υπερβολική τριχοφυΪα  στο πρόσωπο και στο σώμα, προβλήματα με το δέρμα (λιπαρότητα, ακμή), αυξημένο βάρος σώματος και δυσκολία στη σύλληψη.

Αν η αιτία της καθυστέρησης είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών τότε ο γυναικολόγος μπορεί να σας συστήσει αντισυλληπτικά δισκία για να ρυθμίσει τον κύκλο σας.

  • ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΑΔΕΝΑ Οι ορμόνες του θυρεοειδούς αδένα ρυθμίζουν τον μεταβολισμό. Η αύξηση των ορμονών του ή αντιθέτως η έλλειψή τους μπορούν να επηρεάσουν την ρυθμικότητα του κύκλου και να είναι η αιτία της καθυστέρησης περιόδου.

 

Κατά την αύξηση των επιπέδων των ορμονών  του θυρεοειδούς μπορεί να  παρατηρούνται τα ακόλουθα συμπτώματα: απώλεια βάρους, ταχυκαρδία, αϋπνία, υπεριδρωσία, συναισθηματική αστάθεια κ.α.

Κατά την πτώση των θυρεοειδικών ορμονών παρατηρούνται η αύξηση σωματικού βάρους, οιδήματα, τριχόπτωση, υπνηλία.

Αν υποπτεύεστε ότι έχετε  πρόβλημα με τον θυρεοειδή αδένα πρέπει να απευθυνθείτε σε ενδοκρινολόγο.

  • ΚΛΙΜΑΚΤΗΡΙΟΣ-ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ Οι  περισσότερες γυναίκες μπαίνουν σε εμμηνόπαυση σε ηλικία 45-55 χρονών. Για εμμηνόπαυση μπορούμε να μιλάμε αν η περίοδος απουσιάζει για τουλάχιστον 1 χρόνο. Η κλιμακτήριος όμως είναι η χρονική περίοδος στην οποία βρίσκονται οι γυναίκες για μερικά χρόνια μέχρι την τελική παύση της (εμμηνόπαυση) κατά την οποία μπορεί να παρατηρούνται οι διαταραχές στον εμμηνορυσιακό κύκλο τους. Άλλα συμπτώματα της κλιμακτηρίου είναι οι εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, μεταβολές στη διάθεση, αϋπνία, αίσθημα ξηρότητας στον κόλπο κ.α.

Κοινοποίηση :

Η Ιατρός Ίρμα Μελετίδου-Βικάτου είναι Μαιευτήρας Χειρουργός-Γυναικολόγος  στο Νέο Ηράκλειο. Ειδικεύτηκε στη Μαιευτική Γυναικολογία

 

Μενού

Πρόσφατα Άρθρα