fbpx

ΤΕΣΤ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΥΜΒΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΥΓΡΗΣ ΦΑΣΗΣ (THIN PREP)

Τι είναι και τι ελέγχει ;

Ποια είναι η διαδικασία λήψης;

Πώς να προετοιμαστώ σωστά;

Ποια η διαφορά του συμβατικού Τεστ Παπ με το Thin Prep;

Τι είναι και τι ελέγχει;


Πρόκειται για μια κυτταρολογική , εργαστηριακή εξέταση του τραχήλου της μήτρας με σκοπό την ανίχνευση προ-καρκινικών και καρκινικών καταστάσεων. Σε γυναίκες με ελεύθερο ατομικό ιστορικό συστήνεται να πραγματοποιείται μια φορά ανά έτος εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις (παθολογικό προηγούμενο αποτέλεσμα , ένδειξη HPV, ύπαρξη προ-καρκινικών κυττάρων) όπου απαιτείται πιο συχνός έλεγχος. Ο έλεγχος πρέπει να ξεκινάει σε ηλικίες από τα 21 έτη και άνω , εφόσον οι γυναίκες είναι σεξουαλικά ενεργές, έως και τα 65 έτη. Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται μια πιο εξελιγμένη
μέθοδος , το Τhin Prep Pap. Η εξέταση αύτη είναι η συνέχεια του συμβατικού Test Pap , γίνεται με τον ίδιο τρόπο αλλά θεωρείται πιο ολοκληρωμένη και αξιόπιστη.


Πώς γίνεται;


Η διαδικασία για τη λήψη του Τεστ Παπ είναι ολιγόλεπτη και συνήθως ανώδυνη. Δεν προκαλεί κάποια ιδιαίτερη ενόχληση, συνήθως μία στιγμιαία πίεση. Η λήψη γίνεται με ένα ειδικό βουρτσάκι από το έσω και έξω στόμιο του τραχήλου. Τα κύτταρα που συλλέγονται , τοποθετούνται πάνω στη ειδική αντικειμενοφόρο πλάκα και σταθεροποιούνται με ειδικό σπρέι. Στην περίπτωση του Thin Prep η διαδικασία λήψης είναι η ίδια , με τη διαφορά ότι τα κύτταρα που συλλέγονται τοποθετούνται σε μπουκαλάκι με ειδικό υγρό συντήρησης.


Πώς να προετοιμαστώ σωστά;


•Η λήψη του Τεστ Παπ δεν μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. Ιδανικά είναι να γίνεται προς τη μέση του κύκλου.
• Σωστή υγιεινή της περιοχής
• Αποφυγή σεξουαλικής επαφής τουλάχιστον 2 ημέρες πριν την εξέταση
• Αποφυγή χρήσης ενδοκολπικών σκευασμάτων ( κρέμες , ταμπόν, κολπικές πλύσεις) για τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν την εξέταση.


Ποια είναι η διαφορά του Τεστ Παπ και του Thin Prep ;


Και οι δύο εξετάσεις έχουν σκοπό την ανίχνευση αλλοιώσεων στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας και την πρόληψη προ-καρκινικών και καρκινικών καταστάσεων. Η διαφορά τους είναι ότι το Thin Prep είναι περισσότερο ακριβές και αξιόπιστο
καθώς αξιολογούνται όλα τα κύτταρα που συλλέγονται κατά τη λήψη. Επιπλέον, με τη μέθοδο του Thin Prep μπορούν να πραγματοποιηθούν και επιπλέον εξετάσεις , όπως η τυποποίηση των στελεχών του ιού του HPV καθώς και έλεγχος για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (χλαμύδια, μυκόπλασμα, ουρεόπλασμα).

ΤΕΣΤ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΥΜΒΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΥΓΡΗΣ ΦΑΣΗΣ (THIN PREP)
ΤΕΣΤ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΥΜΒΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΥΓΡΗΣ ΦΑΣΗΣ (THIN PREP)


Ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος είναι πλεονέκτημα που κάθε γυναίκα πρέπει να έχει , διαρκεί λίγα μόνο λεπτά και μπορεί να αποτρέψει πολύ σοβαρές καταστάσεις.

Κοινοποίηση :